Kategoriler
Tavsiye Siteler
Son Yazılar
Son yorumlar
13 yıl önce tarafından yazıldı, 197 kez okundu ve hakkında 1 yorum yapıldı.

Vitir Namazı nasıl kılınır

Vitir namazı hükmü vacip olan gece yarısın da kılınan müstakil bir namazdır hükmü vacip olduğundan bu namazıda vaktinde bir sebeple kılmayanlar diğer namazlarda olduğu gibi bunu da kaza ederler  gece uyanacağına güveni olan kimse için gecenin sonuna geciktirmek müstehabdır. Kendine güveni olmayanın uyu­madan önce yatsıyla beraber kılması müstehabdır yalnız niyetini ederken bu günkü yatsı namazının vitrini kılmaya denmez çünkü yatsı namazından bağımsız bir namazdır bu kısa bilgiden sonra

Vitir namazı  şöle kılınır: Niyet ettim Allahım senin rızan için Bugünkü veya bu geceki Vitir   namazı  kılmaya diye yapılır. Hemen eller yukarıya kaldırılıp (erkekler kulak hizasına avuç içleri kıbleye gelecek şekilde bayanlarda çene hizasına kaldırır) “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Ondan sonra eller (erkekler göbek hizasına sağ el sol elin bileğinden kavrayacak şekilde bağlar  bayanlar göğüs üstüne sağ eli sol elin üstüne düz gelecek  şekilde bileği kavramadan)  bağlanır ve “Sübhanekel-lahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke ve tealâ ceddüke ve la ilahe gayrük” okunur. Arkasından “Eûzübillahimineşşeytani’r-racim Bismillahirrahmanirrahim” diyerek eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur sonra “Amîn” denir ve (besmele çekmeden çünkü başta çektik ve kıraat devam ediyor Hanefilere göre-Şafide çekile bilir) bir mikdar daha Kur’an okunur kurandan kolayına hangi sure geliyorsa onu okur  (1). Arkasından “Allahu Ekber” deyip rükûa varılır (rukuda erkeklerin sırtları dümdüz olacak şekilde bayanlar ise hafif dizlerini bükerek tam eğilmezler kamburlu dururlar). Bu halde en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azîm” denir. Sonra “Semiallahülimen hamideh” denilerek ayağa kalkılır. Ayakta “Allahümme rabbena ve lekelhamd” denilir . Ondan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. (secde de ayaklar dik gelecek şekilde dizler eller ve anıl ile beraber burun yere değer erkekler kolları açık ve yere değdirmeden havada ellerin parmakları bitişik bir halde secde eder bayanlar kollarını açmadan secde ederler) Secde halinde de üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denir. Sonra “Allahu Ekber” denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulur (erkekler sağ ayakları dik gelecek sol ayak üzerine oturacak bayanlar ise teverrük dediğimiz sol kalçalarına oturup sol ayağı sağ ayak altından yana doğru gelecek şekilde oturur) ve bir tesbih miktarı durulur Yine “Allahu Ekber” denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denilir. Bununla bir rekat bitmiş olur.
Bu ikinci secde arkasından “Allahu Ekber” denilerek ikinci rekata ayağa kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an okunur. Birinci rekatta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna “Ka’de = oturuş” denir. Burada “Ettehiyyatü lillâhî vessalavati veddayyibat esselamü aleyke eyyü henne biyyü ve rahmetullahi ve berakatüh esselamü aleyna ve ala ibadillahis-salihin eş hedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve rasulüh okunur ve tekrar “Allahu Ekber” diyerek 3 ncü rekata ayağa kalkılır besmele, fatiha okunduktan sonra bir miktar ayet okunduktan sonra aynı namaza ilk başlarken aldığı tekbir gibi elleri kaldırarak “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve peşinden kunut dualarını okur kunutlar şunlardır: Allahümme innâ nesteînüke ve nestagfirüke ve nestehdîke ve nü’minü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehü neşküruke ve lâ nekfüruke ve nahleu ve netrukü men yefcüruk.

Allahümme iyyâke na’büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes’â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhık. okunur ve peşinde “Allahu Ekber” diyerek rukua ve secdeye gidilir secdelerden sonra tekbir getirerek  son oturuş kade-i ahire yapılır burada “Ettehiyyatü lillâhî vessalavati veddayyibat esselamü aleyke eyyü henne biyyü ve rahmetullahi ve berakatüh esselamü aleyna ve ala ibadillahis-salihin eş hedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve rasulüh  ve Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhim. İnneke hamîdün mecîd-Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhim. İnneke hamîdün mecîd. Okunur peşinden Rabbenâ âtinâ fid’dünyâ haseneten ve fil’âhıreti haseneten ve kınâ azâbennâr-Rabbenağfirli veli vali deye velil mü’minine yevme yegumul hisab okunur Sonra “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sağ tarafa ve yine “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sol tarafa kafamızı çevirip selam verilir. Böylece 3 rekatlı Salati Vitr namazı kılınmış olur selamdan sonra “Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârakte yâ zel-celâli vel-ikrâm” denir. Yada sübhanel melikül guddus 3 defa rabbil melaiketi ver ruh denmesi sünnettir. Daha sonra ala rasulüne salavat denir veya direk salavat okunur, allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidena muhammed okunur sonra, sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela guvvete illa billah il aliyyül azim denir ve“Âyet-el-kürsî” okunduktan sonra tesbih çekilir. Yani, otuzüç defa, Sübhânellah, otuzüç defa Elhamdülillah, otuzüç defa Allahü ekber denir. Sonra, Lâ ilâhe illallah vahdehu lâ şerîkeleh, lehülmülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr, denir ve dua edilir.

Vitir Namazına Dair Bazı Meseleler
Vitir namazının bilinmesi gereken  bazı özellikleri vardır ki, bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz:
1) Vitir namazı, yalnız Ramazan ayında cemaatla kılınır. İmam olan zat da üç rekatın hepsinde tekbirleri, tesmi’leri ve kıraatı aşikare yapar. Kunut duası imam ve cemaat tarafından gizlice okunur. Ramazan ayından başka günlerde ise, vitir namazını cemaatla kılmak mekruhtur.
2) Mesbuk olan (imama sonradan yetişen uyan)kimse, imamla beraber Kunut duasını okur. Yetişememiş olduğu rekatları kaza edince, artık Kunut duasını okumaz. Mesbuk için namaz bölümünde mesbuk hakkında meseleler konusuna bakın.

3) Bir kimse vitir namazında şübhelenip üçüncü rekatta mı, yoksa ikinci rekatta mı olduğunu kestiremezse, bulunduğu rekatta Kunut’u okur. Rükûdan ve secdelerden sonra kalkar bir rekat daha kılar, tekrar Kunut’u okur. Rükû ve secdelerden sonra “Teşehhüd”de bulunur. Selam ile namazını tamamlar. Eğer birinci rekatta iken böyle şübheye düşse, üçüncü rekat olmak ihtimali olan her rekatta Kunut duasını okur.
4) Vitirden başka namazlarda Kunut duası okunmaz. Yalnız bir musibet ve bela gibi hallerde sabah namazının farzında Kunut okunabilir.
(İmam Malik ve İmam Şafii’ye göre, daima sabah namazlarının farzında rükûdan sonra kavme halinde Kunut duası okunur. Bu Kunut, Malikî’lere göre müstahab, Şafiî’lere göre sünnettir.)
5) Sabah namazlarında Kunut duasını okuyan bir Malikî veya bir Şafiî’ye uyan bir Hanefî sükut eder, Kunut’u okumaz. Eğer okumak isterse gizlice okur.
6) Kunut duasını bilmeyen, yalnız “Rabbenâ âtinâ” ayet-i kerîmesini okuyabilir. Üç defa “Allahümme’ğfîrli” de diyebilir.
Üç defa: “Ya Rabbî” demesi de caizdir. (*)

Yukarda yazdığım kunut dualarının   Anlamı: “Allah’ım! Biz senden bize yardım etmeni, bizi bağışlamanı, bize hidayet vermeni istiyoruz. Sana iman ediyoruz, sana tevbe ediyoruz, sana güveniyoruz, seni bütün hayırla övüyoruz, sana tevbe ediyoruz, sana şükrediyoruz, seni inkar etmiyoruz. Sana isyan edip duranları hal’ederiz ve terk ederiz (onlardan ilişiğimizi keseriz).
Allah’ım! Biz ancak sana ibadet ederiz, senin rızan için namaz kılar ve secde ederiz. Senin rahmetine kavuşmak için koşarız ve çalışırız. Senin rahmetini umarız ve azabından korkarız. Muhakkak ki senin azabın kafirlere erişecektir.”

Etiketler:
  1. Okan Koc dedi ki:

    Bu siteye bayildim dogrusu, harikasiniz.


Güvenlik Sorusu ** Zaman sınırı bitmiştir. CAPTCHA yeniden yükleyin.